"Neučím lidi držet diety, učím je dodržovat správné stravovací návyky"
Sacharidy
SACHARIDY jsou pro tělo nejvýznamnějším a nejrychlejším zdrojem energie. Každý 1 gram sacharidů dodává tělu 17 kJ (4,1 kcal). Tělo je využívá k výrobě energie pro práci, k udržování buněk a k tvorbě tepla. Napomáhají také trávení, regulaci tuků a metabolismu bílkovin. Ukládají se ve svalech a játrech ve formě glykogenu a jsou stále k dispozici pro rychlé získání energie.
Sacharidy se člení na JEDNODUCHÉ a SLOŽENÉ.
JEDNODUCHÉ:
monosacharidy - obsahují jedinou molekulu cukru (fruktóza, glukóza, galaktóza)
oligosacharidy - z nichž nejdůležitější jsou disacharidy - obsahují dvě molekuly cukru, někdy stejné, někdy různé (laktóza, sacharóza, maltóza)
Jednoduché sacharidy dodávají tělu jenom velmi malé množství jiných výživných látek, proto doporučuji omezit jejich konzumaci na cca. 10 - 15 % celkového příjmu.
fruktóza - cukr ovocný, zdrojem především med a ovoce
glukóza - cukr hroznový, zdrojem med, hroznové víno, Glukopur
galaktóza - součást mléčného cukru
laktóza - cukr mléčný (glukóza+galaktóza), zdrojem mléčné výrobky
sacharóza - cukr řepný a třtinový (glukóza+fruktóza), zdrojem běžný cukr
maltóza - cukr sladový (glukóza+glukóza), zdrojem pivo
SLOŽENÉ:
polysacharidy - nazývané též komplexní sacharidy, obsahují více než padesát molekul glukózy, patří sem především ŠKROB a GLYKOGEN.
Složené sacharidy jsou nejprve štěpeny na jednoduché, do formy glukózy. Ta se ukládá ve formě glykogenu do svalů a jater. Nadbytečné množství glukózy se ukládá ovšem do tuku.
škrob - zdrojem jsou především obiloviny, banány a brambory
glykogen - tvořený molekulami glukózy, zásoby v játrech a svalech
Jiné členění sacharidů je na STRAVITELNÉ (jednoduché, složené, viz. výše) a NESTRAVITELNÉ (vláknina).
VLÁKNINA:
Rozlišujeme vlákninu ROZPUSTNOU a NEROZPUSTNOU.
Mezi rozpustnou vlákninu se řadí:
- část hemicelulóz ( základní vláknina v kukuřici a pšenici)
- pektin ( výskyt v ovoci – jablka, hrušky, broskve i bobule – rybíz, angrešt)
- rostlinné slizy, guar, agar ( výskyt – psyllium)
- inulin ( výskyt – čekanka, česnek, artyčoky)
Rozpustná vláknina má v naší stravě tyto hlavní funkce:
- váže se s vodou na gely, změkčuje stolici a usnadňuje vylučování
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zpomaluje vstup glukózy do krevního oběhu
- redukuje riziko diabetu
- regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě
- regulace vstřebávání tuků
- vazba žlučových kyselin, vazba vody a tím zvětšení střevního obsahu
- zvětšuje obsah tlustého střeva a tím naředí toxické látky obsažené ve střevě
Mezi nerozpustnou vlákninu se řadí:
- některé hemicelulózy
- celulóza ( výskyt – brukvovitá a kořenová zelenina)
- lignin ( součástí dřeva a zdřevnatělé součásti rostlin)
Nerozpustná vláknina má v naší stravě tyto hlavní funkce:
- působí v žaludku pocit sytosti
- ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím
- prevence zubního kazu
- zmírňují riziko některých typů rakoviny